Stapstenen voor bijen en vlinders

Het is lente, de lentekriebels zijn al even aanwezig en iedereen die van lente, zomer houdt kan haast niet meer stil blijven zitten. De mouwen opgestroopt, de handen in de aarde en zaaien of planten maar. In elke straat, elke wijk, elk dorp, overal zijn boomspiegels, bloembakken, tegeltuintjes, goed bewaarde stukjes groen. En elk jaar opnieuw zijn er plantjes te koop, ook met behulp van De Smederijen, om alle bakken, boomspiegels, tegeltuintjes en nog meer groene stukje in te zaaien of te planten. Maar wat doen we dan? Waar letten we op?

Boom met witte blaadjes

Het is heel handig om van tevoren een plan te maken. Wat zijn de wensen, hoogte, kleur, staan de plantjes in de schaduw, volle zon of halfschaduw? Allemaal belangrijk. En Natuurlijk kijken naar dat wat goed is voor insecten, bijen en vlinders. We houden allemaal wel van de kleurrijke fladderaars, en zeker van zoemende bijtjes die straks weer zorgen voor heerlijke honing. 

Maar wat nog veel belangrijker is, kiezen voor planten die niet behandeld zijn met allerlei middelen. Die middelen zorgen voor schade bij insecten, bijen en vlinders. En je kunt wel bedenken dat waar de bij ziek van wordt, dat dit ook weer in de honing terecht komt. Het is geen win, win situatie, het is ziekmakend. En voor de kleine fladderaars is het nog erger, ze gaan eraan dood. Dat is iets waar we inmiddels ook over na kunnen denken. 

Bij De Smederijen zijn veel projecten in het voorjaar die te maken hebben met het verfraaien van de eigen leefomgeving door alles weer te voorzien van kleurrijke plantjes. Al die plannen die uitgevoerd worden zijn voor bij en vlinder ook kleine stapstenen. Ze kunnen onderweg regelmatig bijtanken. Dat is zo belangrijk. Koop niet klakkeloos wat jij mooi vindt, maar…… 

Ga er dit jaar eens echt voor zitten, zoek de juiste plantjes die goed zijn voor onze kleine vriendjes. Daar wordt bij, vlinder en mens gelukkig van. Samen maken we de wereld een beetje mooier. 

 

Grietje Loof, Klimaatburgemeester Hoogeveen

Alle kleine beestjes helpen!