'Een groot deel van mijn werk vindt plaats buiten de wijk'

Saskia Weiland gaat graag fietsend door haar wijk. Als wijkagent vindt ze binding met haar wijk en met de wijkbewoners van groot belang om haar werk goed te kunnen doen. In dit interview stelt Saskia zich graag aan u voor.

Saskia Weiland

Wie ben je?

"Ik ben Saskia Weiland en werk al 43 jaar bij de politie. Ik ben heel direct en resultaatgericht en houd er van dat gemaakte afspraken ook worden nagekomen."

Voor welke organisatie werk je?

"Ik ben wijkagent en werk inmiddels 13 jaar in De Weide en Erflanden."

Wat doet een wijkagent?

"Als wijkagent ben ik vooral veel op straat te vinden. Het is belangrijk om de buurt goed te kennen. Alles wat met handhaving en veiligheid heeft te maken behoort tot mijn takenpakket. Ook allerlei vormen van overlast horen daarbij."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Werken met mensen. Dat is een belangrijke eigenschap om dit werk goed te kunnen doen. Bij handhaving denken mensen al snel aan bekeuringen en waarschuwingen en dat hoort er ook bij, maar het is belangrijk om altijd met een positieve insteek met elkaar in gesprek te blijven."

In welke wijk of gebieden werk je?

"In De Weide en Erflanden dus. Ik werk daar samen met andere werkers in dezelfde gebieden. Zoals ik al zei speelt een groot deel van mijn werk zich buiten af."

Wat is volgens jou de kracht van De Smederijen?

"De samenwerking met andere werkers in de wijk is erg nuttig. Daardoor weet je elkaar snel te vinden om mensen te kunnen helpen of om probleemsituaties op te lossen. We doen het samen, alleen kun je veel minder bereiken."

Waar kunnen mensen jou vinden?

"Iedereen kan bellen met het algemene telefoonnummer: 0900-8844 om een bericht voor mij achter te laten. Omdat ik wekelijks overleg heb met de opbouwwerker en wijkbeheerder kunnen mensen ook daar terecht met meldingen of vragen. Wij hebben dan samen spreekuur, op de woensdagen van 11.00 tot 12.00 uur in het gebouw De Weideblik. Ook kun je mij mailen: saskia.weiland@politie.nl."

Waar liggen de kansen en uitdagingen?

"Ik vind dat ons wijkteam het goed doet en ook behoorlijk goed bekend is in de wijk en met de wijk. We hebben samen een breed netwerk om mensen te ondersteunen en dat biedt veel kansen voor ons als team en voor bewoners."

Wat betekent voor jou ‘leefbaarheid’?

"Dat mensen met plezier wonen en leven in hun wijk, buurt of straat en dat ze zich er thuis voelen."

Wat doe je graag als je niet werkt?

"Ik heb 3 kleinkinderen en daar pas ik graag op, heel leuk om te doen. Ik sport graag, fietsen en hardlopen."