'Alles draait bij mij om samenwerken en mensen helpen'

Ria Zuidema is voor veel mensen een bekend gezicht. Dankzij haar werk voor buurtbeheer en De Smederijen is ze betrokken bij de ondersteuning van initiatieven van inwoners in de gebieden waarvoor ze werkt. Dankbaar werk, want samen met bewoners is er in al die jaren veel bereikt.

Portretfoto Ria Zuidema

Wie is Ria Zuidema?

“Ik ben Ria en ik houd van mijn werk. Ik doe dit werk nu al 18 jaar en dat is niet voor niets. Het is geweldig om mensen te kunnen helpen met hun vragen, klachten en ideeën. Ik voel mij betrokken bij mensen, buurten, wijken of een heel dorp.”

Voor welke organisatie werk je?

“Voor de Stichting Welzijnswerk als administratief ondersteuner. Omdat ik werk voor het dorpenteam heb ik ook te maken met andere medewerkers, zoals de wijkbeheerder van de gemeente, bewonersconsulenten, wijkagenten, handhaving, opbouwwerk, maatschappelijk werk en jongerenwerk.”

Wat doe je als administratief ondersteuner?

“Ik ben er voor de inwoners. Ik help ze graag. Ik help ze om de juiste weg te vinden wanneer ze vragen, klachten of ideeën hebben. Ik maak gebruik van mijn netwerk en ondersteun daarnaast ook de medewerkers van het wijkteam zelf.”

In welk gebied werk je en waar kunnen mensen je vinden?

“Ik werk voor alle dorpen van de gemeente Hoogeveen en heb mijn werkplek in Het Anker in Hollandscheveld. Ik ben vier ochtenden per week van 9.00 tot 12.00 uur bereikbaar. Mensen kunnen gewoon binnen lopen of bellen met: 0528-343881.”

Wat is volgens jou de kracht van De Smederijen?

“Vooral de samenwerking tussen de inwoners en de organisaties die bij De Smederijen zijn betrokken, is van belang. Samen kunnen we veel bereiken en we hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk het prettig wonen en leven in je eigen gebied. De ene keer is dat alleen je straat, een andere keer een hele wijk of een heel dorp.”

Waar liggen de kansen en uitdagingen?

“De maatschappij verandert voortdurend en het is de kunst om goed mee te bewegen met de ontwikkelingen. Daarnaast mag je ook best trots zijn op de resultaten, omdat het vieren van successen altijd weer leidt tot nieuwe kansen en uitdagingen.”

Wat betekent voor jou leefbaarheid?

“Het draait om prettig wonen en leven in je eigen buurt. Elkaar helpen, op elkaar kunnen rekenen wanneer dat nodig is, je thuis voelen. Dat heeft ieder mens nodig. Het is prachtig dat ik vanwege mijn werk de kans krijg om daaraan bij te dragen.”

Wat doe je graag wanneer je niet werkt?

“Dat is een goeie vraag, want op 24 juni 2021 ga ik met pensioen. Ik ben een bescheiden en tevreden mens en ik geniet van de kleine dingen in het leven. Of eigenlijk zijn het misschien wel de grote dingen zoals familie en vrienden en vooral natuurlijk mijn kleinkinderen. Verder lees ik graag.”