'Het is heel mooi om te zien dat mensen hun eigen kracht terugvinden'

Ilse Grummel is veel buiten te vinden en houdt van wandelen. Als algemeen maatschappelijk werker biedt zij hulp aan mensen die dit tijdelijk nodig hebben. In dit interview stelt Ilse zich aan u voor.

Wie ben je?

"Ik ben Ilse Grummel, algemeen maatschappelijk werker bij Stichting Welzijnswerk Hoogeveen. Ik ben momenteel 4 jaar in dienst in gebiedsteam Dorpen."

Wat doet een algemeen maatschappelijk werker?

"Mensen hebben over het algemeen genoeg kracht om hun eigen leven te besturen, maar soms zijn ze die kracht even kwijt. Dat komt omdat ze niet weten hoe ze iets kunnen regelen, of omdat er iets ingrijpends is gebeurd. Als algemeen maatschappelijk werker bied je hulp aan mensen die dit tijdelijk nodig hebben. Bijvoorbeeld bij spanningen in het gezin, sombere gevoelens, geldproblemen, rouwverwerking, relatieproblemen, echtscheiding of huiselijk geweld."

Hoe werkt zoiets?

"Wij bieden 1 of meer gesprekken om de vraag van de bewoner helder te krijgen en de problemen aan te pakken. Een maatschappelijk werker helpt om grip op de situatie te krijgen zodat een bewoner zijn situatie zelf weer aankan. Samen wordt er ook gekeken hoe het netwerk van de bewoner ingezet kan worden. Een maatschappelijk werker biedt ondersteuning, geeft advies in praktische zaken en kan verwijzen wanneer nodig. Ook bieden we een luisterend oor en helpen we een bewoner om te kunnen omgaan met zijn of haar situatie. Als er meer hulpverleners betrokken zijn in een gezin kan de maatschappelijk werker met hen afstemmen om de hulp goed op elkaar aan te laten sluiten."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Het is heel mooi om te zien dat mensen hun eigen kracht terugvinden. Dus wanneer bewoners door onze ondersteuning het vertrouwen terug hebben dat ze de regie over hun leven kunnen voeren. Dat geeft mij veel voldoening. Het maakt mij blij om het verschil te zien hoe iemand binnenkomt en hoe zij uiteindelijk bij afsluiting de deur uit gaan. Dit kan een groot verschil zijn."

In welke wijk en welke gebieden werk je?

"Ik werk in team Dorpen van Stichting Welzijnswerk. Dit houdt in dat de 10 buitendorpen mijn werkgebied zijn: Hollandscheveld, Noordscheschut, Nieuweroord, Nieuwlande, Elim, Nieuw-Moskou, Fluitenberg, Stuifzand, Tiendeveen, Pesse."

Wat is volgens jou de kracht van De Smederijen?

"De kracht van het team waarin wij werken is dat je nauw betrokken bent bij andere disciplines zoals woningbouwverenigingen en wijkagenten. Doordat je elkaar regelmatig ziet zijn de lijntjes korter en kan je sneller samen insteken op bepaalde hulpvragen. Je bent samen betrokken in de wijk."

Waar kunnen mensen jou vinden?

"Ons kantoor als team Dorpen zit in dorpshuis Het Anker van Hollandscheveld (Otto Zomerweg 1). Wij zijn ook te bereiken via ons hoofdkantoor van de SWW in Hoogeveen."

Waar liggen de kansen en uitdagingen?

"Er liggen altijd kansen en uitdagingen in ons werk. Kansen liggen voor mijn gevoel momenteel voornamelijk in het nog zichtbaarder worden in de wijk. Het laagdrempeliger in kunnen steken op hulpvragen. In de hoop dat bewoners sneller aan de bel trekken wanneer zij hulp nodig hebben. Uitdagingen zijn er natuurlijk ook altijd. Een uitdaging is bijvoorbeeld het vinden van bewoners die baat hebben bij onze hulp. Daarnaast zijn er ook uitdagingen in het verschil van hulpvragen, het is bij elke hulpvraag maatwerk bieden. Kijken wat passend is voor een bewoner. Dit doen we graag samen met de bewoner aangezien diegene zelf vaak goed kan benoemen wat hem kan helpen."

Wat betekent leefbaarheid voor jou?

"Leefbaarheid betekent niet alleen voor mij dat een gebied of dorp aantrekkelijk is om te wonen maar voornamelijk ook het gevoel dat mensen hebben in hun dorp of gebied. Het gevoel van veiligheid, buurtcontacten en ruimte om samen te komen en activiteiten te doen. Dit vind ik erg belangrijk voor bewoners."

Wat doe je als je niet werkt?

"Ik woon in een bosrijk gebied en ben veel buiten te vinden. Wandelen vind ik erg prettig. Verder vind ik het samenkomen met mensen uit mijn omgeving erg gezellig."

Wil je nog iets kwijt?

"Iedereen loopt weleens vast of is even zijn eigen kracht kwijt om situaties op te lossen, soms heb je dan hulp nodig. Ik ervaar dat veel bewoners dit soms lastig vinden. Hun vraag of situatie is echter niet raar. Ze zijn niet de enige, en ik vind het juist krachtig als dit lukt."